joi, 12 noiembrie 2009

Despre angajament, Deepak Chopra

De la Deepak Chopra Ianuarie 2009 (ii multumim Irinei)-preluat de la http://groups.yahoo.com/group/editura_foryou/message/3207

Angajamentul reprezinta revendicarea fundamentala a libertatii omenirii. El elibereaza toata energia pe care o detineti si va permite sa faceti salturi cuantice in domeniul creativitatii. Atunci cand va conturati o intentie clara si refuzati categoric sa le permiteti obstacolelor sa disipeze capacitatea de a va focaliza atentia, antrenati puterea infinita de organizare a universului.

Nu exista nicio limitare a capacitatii voastre de a co-crea, dar, pentru a descoperi acest lucru, trebuie sa va angajati in viata cu devotament. Trebuie sa vreti sa urmati calea, fiindca, atunci cand sunteti devotati unui scop, exprimati fiecare aspect al esentei voastre autentice. Atunci cand puneti tot ceea ce aveti in slujba telului ales, puterea si talentele voastre, dar si slabiciunile si partile umbrite din voi vor iesi la iveala. Devotamentul dezvaluie totul.

Acest aspect inevitabil constituie motivul pentru care multi oameni se tem sau evita sa se dedice unui tel; ei detesta atat de mult ceea ce percep ca fiind trasaturile lor negative, care ii tin pe loc, actionand cu credinta ca, astfel, viata ar fi mai sigura. Ei pot avea iluzia sigurantei, dar, in acelasi timp, isi limiteaza serios experienta pe care le-ar putea-o oferi viata. Iata cateva dintre cele mai obisnuite decizii care ne retin sa ne angajam pe deplin in experienta vietii noastre:

1. Nu vreau sa arat rau. Aceasta decizie este legata de imaginea de sine, care nu reprezinta decat o parere superficiala despre cine esti tu, cu adevarat. Doriti-va sa uitati cum pareti. De obicei, alergatorii olimpici trec linia de sosire plini de sudoare, cu fetele schimonosite de efort. In dorinta lor de a castiga, lor nu le pasa cum arata. Daca va veti concentra pe telul vostru pasionant si pe sentimentele interioare de satisfactie, atunci nu va veti mai teme si nici nu va va mai pasa de aparente.

2. Nu vreau sa am esecuri. De obicei, cei care se tem de esec au fost ridiculizati sau umiliti, in trecut. Ei au o credinta conditionata ca esecul inseamna ca sunt lipsiti de valoare. Frica lor este atat de mare, incat prefera sa evite orice noi provocari, decat sa riste un esec. Daca va regasiti in acest exemplu, este important sa fiti un bun parinte pentru sinele vostru infricosat, oferindu-va cu darnicie pretuire si incurajare. Stabiliti teluri minore pentru voi insiva, cum ar fi sa faceti jogging in jurul blocului sau o omleta. Dupa ce indepliniti aceste actiuni, simtiti cum este sa reusesti in ceea ce ti-ai propus. Daca lucrurile merg putin mai greu, spuneti-va ca este in regula. Pas cu pas, creati o conexiune cu vocea incurajatoare.

3. Nu vreau sa vada nimeni ca ratez. Aceasta decizie provine din rusine, care este frica interiorizata fata de parerile celorlalti. Dezaprobarea lor devine rusinea voastra. Puteti contracara acest tipar de gandire conditionata, realizand ca ceea ce gandesc altii despre voi, reflecta credintele lor despre ceea ce e bine sau rau si nu credintele voastre. De asemenea, evitati sa ii faceti pe altii de rusine. Sinele vostru egotic poate crede ca isi poate proteja vulnerabilitatea barfindu-i sau ranindu-i, pana la lacrimi, pe alti oameni, dar, in realitate, aceasta atitudine nu face altceva decat sa perpetueze cultivarea rusinii.

4. Nu vreau sa suport nicio durere. Aceasta decizie are de a face mai degraba cu o frica de natura psihologica, decat fizica. Cei care au suferit in trecut, fara a gasi o cale de vindecare, pot avea o mare aversiune fata de orice noua posibilitate de a simti durere. Ei evita sa se angajeze in noi experiente, pentru a ramane invulnerabili. Poate ar fi de folos sa amintesc faptul ca in planul cosmic durerea este neutra.
In lumea fizica, durerea ne motiveaza in sens negativ, in timp ce placerea ne motiveaza in sens pozitiv. Adevarata libertate este sa ne eliberam de atasamentul fata de amandoua. Cea mai buna cale de a incepe acest proces este dezvoltarea unei stari de constiinta-martor, prin meditatie si alte practici pentru evolutia constiintei.

5. Nu vreau sa imi epuizez energia. In realitate, sovaiala ne consuma cel mai mult energia. Cu cat incerci mai mult sa-ti conserve energia, cu atat mai mult ea se diminueaza. De exemplu, oamenii carora le este frica sa iubeasca, sfarsesc prin a suprima manifestarea iubirii. Ei isi inchid inimile si opresc fluxul compasiunii, care le-ar umple viata. Pentru a extinde canalele prin care curge energia, daruiti ceva unui om care se afla intr-o situatie dificila, sub forma banilor, a timpului sau atentiei. Daca v-ati implicat vreodata cu pasiune in orice, ati observat, fara tagada, ca, cu cat ati consacrat mai multa energie acelui lucru, cu atat ati avut mai multa energie.
Spiritul raspunde viziunii pe care o aveti despre el si, cu cat este mai inalta viziunea voastra, cu atat mai mult veti evolua. Daca va dedicati unui scop, intregul camp al posibilitatilor vi se va deschide, iar implinirea va deveni realitatea voastra din fiecare zi.

Cu iubire,
Deepak

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu